Triss

Trisslotten är förmodligen den mest kända av alla lotter som säljs i Sverige. Det är också en av de produkter som säljer allra bäst hos Svenska Spel. Lotten brukar marknadsföras genom olika reklamfilmer och med sloganen ”Plötsligt händer det”.

välkända triss från svenska spel

Vinnare på Triss

Sedan lotten började säljas har den lilla papperslotten Triss påverkat mångas liv på alla tänkbara och otänkbara vis. För att inte tala om hur många nyhetsartiklar och reportage som skrivits om lotten genom åren. Förmodligen skulle det kunna skrivas hela böcker där just trisslotten spelar en nyckelroll i berättelsen. För ni minns kanske killen som snattade en trisslott med storvinst? Familjegrälet som slutade i domstol om vem som egentligen köpt den vinnande lotten, men som till sist löstes mellan parterna ändå? Och de flesta av oss har väl någon gång sett en trissvinnare skrapa fram storvinsten i en tv-sändning och skrattat åt roliga reaktioner och glatts med storvinnarna.

Tv-sänd Triss-skrapning

Sedan 1997 har man kunnat skrapa fram storvinster i TV. På webbsiten youtube finns ett flertal olika klipp från just sådana här tv-sända triss-skrapningar. Bland annat ett klipp som visar hur programledaren Tilde De Pula skrapar sönder lotten när hon tar i för att lyckas skrapa en frusen lott i iskyla. Det drivs också friskt med sloganen ”Plötsligt händer det” och ett flertal hemmagjorda parodier på deras reklamfilmer finns också att beskåda på nätet.

Specialutgåvor

Ibland trycker Svenska Spel upp specialutgåvor av Triss-lotten, exempelvis vid jul. För dessa lotter kan vinstfördelningen se annorlunda ut. Det finns också en annan variant av den populära lotten som kallas för dubbeltriss. Där får du två trisslotter på samma lott och kan kombinera beloppen på de olika lotterna för att få ihop tre lika summor. Men denna artikel behandlar endast den vanliga trisslotten.

Prishöjning

2012 höjdes priset på trisslotten från 25 kr till 30 kr, något som blev en riksnyhet då spelare räknat ut att vinstchansen per krona blev sämre trots att det i samband med prishöjningen också infördes högre och fler vinster. Kommentarerna från allmänheten lät inte vänta på sig och man kunde läsa kommentarer som Tris(s)t, men även kommentarer om att det bara är att låta bli att köpa lotten om man inte vill betala priset.

Återbetalningsprocenten för Triss-lotterna förändrades dock inte trots prishöjningen, detta tack vare de ökade vinsterna.

Så spelar du

Idag kan man köpa trisslotten antingen hos ett spelombud eller på Svenska Spels webbplats och skrapa online. Lotten kostar 30 kr och är en traditionell skraplott i gult med svarta treklöver i skrapfältet.

Bakom skrapmassan döljer sig nio belopp, och för att vinna måste tre av beloppen matcha varandra, exempelvis tre belopp med 90 kr. Har du tre lika belopp skrapar du rutan markerad med ett X för att se med hur många gånger din vinst multipliceras. Har du otur blir det bara vinsten x1, det vill säga ingen ökning alls. Men har du tur kan vinsten dubblas (x2) eller tiodubblas (x10).

Direkt på skrapet kan du vinna en miljon kronor som mest. Det innebär att 100 000 är det högsta belopp som kan tiodubblas på lotten. Om du ska ha chans att vinna mer än en miljon måste du skrapa fram tre tv-apparater eller tre treklövrar vilket innebär att du kommer att få skrapa ytterligare en lott där du har chans på mångmiljonvinster. Denna lott skrapas i direktsändning i tv.

Vinster

Den lägsta summa du kan vinna på lotten är 30 kr, vilket motsvarar inköpspriset på Triss. På skraplotten kan du som mest skrapa fram en miljon kronor, men har du ännu större tur kan du skrapa fram tv-apparater och treklövrar och därmed få chans att vinna riktiga höjdarvinster.

Skrapar du fram triss i treklöver får du komma till tv och skrapa ytterligare en lott där du som lägst kan vinna 10 000 per månad i 10 år, och som mest 100 000 per månad i 25 år. Medelvinsten är 2 765 000 på dessa speciallotter.

Får du tre tv-apparater blir det också tv-sänd triss-skrapning av speciallotter. Du kan då skrapa fram vinster från 50 000 upp till 5 miljoner. För dessa lotter ligger medelvinsten på 265 000 kr.