Traditionella papperslotter

Trots det enorma lotteriutbudet på Internet är det många som inte tycker de kan konkurrera ut de vanliga traditionella lotterna gjorda i papper. Och visst kan det vara så, vi är alla olika och värdesätter olika delar i spelupplevelsen. Att få skrapa själv på riktigt är en viktig del av spänningen och känslan med lotter för många.

Andra spelare tycker om att variera mellan olika slags lotter och komplettera spel online med de mer traditionella varianterna. För vissa är istället nöjet kombinationen av att stödja ett gott ändamål med lottköpet samtidigt som man själv också har en chans att vinna.

Om att spela traditionella lotter

Lotterier

Vill man inte spela online kan man istället bege sig till något av Svenska Spels ombud och köpa en Triss, Tia eller någon annan av deras skraplotter.

Lotteriinspektionen har även givit tillstånd till en del föreningar att sälja lotter. Kravet på dessa föreningar är att av insatserna ska ungefär 35-50% gå till vinster. Till dessa lotterier som verkar i hela Sverige hör bland annat Kombilotteriet, Miljonlotteriet, Svenska Postkodlotteriet, Datumlotteriet och Månadslotteriet.

Mindre lotterier

Förutom de stora lotterierna kan man ibland också hitta mindre lotterier som anordnas av en förening på orten och liknande.

Skraplotter inte enda varianten

Lotteriinspektionen delar in lotter i två kategorier, förhandsdraget lotteri och efterhandsdraget lotteri. Det förstnämnda innebär att lottköparen kan se vinsten direkt och det sistnämnda att man köper en lott och inväntar en dragning som sker ett visst datum eller tid.

Skraplotter tillhör kategorin förhandsdraget lotteri, men är alltså inte den enda typ av lotter som går att köpa. Ett exempel på efterhandsdraget lotteri är Svenska Postkodlotteriet som du kanske har du hört talat om. För att delta köper man en månadslott och hoppas att just det lottnummer man har dras i någon av de dragningar som sker under lottens giltighetsperiod.

Månadslotterier

Många av de lotterier som anordnas på riksnivå är av typen månadslotterier där man prenumererar på en lott varje månad. Under månaden kan en eller flera dragningar ske och man vinner om det nummer som finns på lotten blir draget. Exempel på dessa lotterier är som tidigare nämnt Svenska Postkodlotteriet. Men också Kombilotteriet och Datumlotteriet är exempel på liknande lotterier.

Gemensamt för dessa tre är att vinsten från lotterna går till välgörande ändamål.

Traditionella lotter i butik

Förutom Svenska Spels skraplotter kan man också köpa skraplotter från Miljonlotteriet i vissa spelbutiker. Den billigaste lotten kostar 10 kr och högsta vinsten är 1 kg guld. De dyraste kostar 20 kr och en miljon är högvinsten. Vinsten från Miljonlotteriets försäljning går till IOGT-NTO.