Vinstplan

Med hjälp av en lotts vinstplan kan man få reda på mycket information om vinster och vinstchanser. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera vinstplanen innan man bestämmer sig för om man ska köpa lotten eller inte.

Lucky Doubles vinstplan

Högsta vinsten visas i vinstplanen

På vinstplanen ska bland annat stå vilka vinster som kan vinnas. Då vet man exempelvis vad högsta och lägsta vinsten är och kan därefter bestämma sig för om man är intresserad av lotten eller inte.

Det är vanligt att högvinsterna är från 10 000 och uppåt. Ibland kan högsta vinsten bestå av ett fast månadsbelopp i ett bestämt antal år, som på exempelvis Triss och Super 3 Wow som man hittar hos spelbolaget Betsson.

Fördelningen av vinster

Förutom vilka vinster man kan vinna bör det också stå hur många lotter av ett visst antal som innehåller högvinsten och de andra vinstmöjligheterna. Då kan man enkelt räkna ut hur många procent av lotterna som utgörs av vinstlotter.

Ju fler vinstlotter som finns, desto större chans är det naturligtvis för dig att dra en vinstlott.

Återbetalning

Om man kan räkna ut hur mycket som betalas ut i vinstpengar av ett visst antal lotter kan man räkna ut hur stor återbetalningen till lottköparna är.

För att få tillstånd av svenska lotteriinspektionen att anordna lotteri är ett av kraven att minst 35-50% av intäkterna från lottförsäljningen ska återgå till vinster.

Tänk dock på att en hög återbetalningsprocent inte är detsamma som hög vinstchans eftersom få lotter med höga vinster ger en bra återbetalningsprocent. För att ta reda på vinstchansen måste du alltså veta hur många av lotterna det är vinst på.

Alla redovisar inte

Tyvärr redovisar inte alla spelbolag vinstplanerna. Svenska Spel, Miljonlotteriet och alla andra lotterier med tillstånd från lotteriinspektionen är tvungna att göra detta. Även Net Entertainment redovisar vinstplan för de lotter som de tillverkar.

Men Microgaming redovisar varken vinstplan eller återbetalning, vilket gör det svårt att bedöma om lotten är ett bra köp eller inte.

Hos Betsson kan man också köpa olika varianter av lotter, på dessa redovisas endast återbetalningsprocenten. Snäppet bättre än Microgamings lotter med andra ord, men ändå inte bra eftersom man inte kan göra en bedömning om hur många vinstlotter som finns.

Återbetalningen inte alltid allt

Om du köper en lott för den goda sakens skull, exempelvis för att stödja en förening eller ett forskningsområde så är kanske inte återbetalningen det viktigaste. Istället kanske du känner att det är en bonus att kunna vinna samtidigt som du stödjer den organisation eller fråga som du brinner för. Då är naturligtvis inte lotteriets återbetalning det som ligger i fokus.

Ibland vinner man inte heller pengar på lotter, det kan istället vara resor eller olika varor som finns i prispotten som lockar mer än pengar.