Lottvarianter

Precis som papperslotter kan lotterna man köper på nätet fungera på olika sätt och ha olika spelregler. För att skrapandet ska bli roligare är det bra att förstå reglerna så att man vet om man har vinstchans eller inte. Skrapar man en papperslott är det ännu viktigare eftersom man annars kan missa en eventuell vinst.

På nätet finns förenklat uttryckt fem olika varianter av lotter, och dessa går vi igenom i denna artikel.

Varianter av lotter

Tre lika belopp

Den här typen av lotter känner nog de flesta igen från den populära Triss-lotten. Under skrapfältet döljer sig olika belopp och för att vinna måste man skrapa fram tre likadana belopp.

Ibland kombineras dessa lotter med en bonusruta som man skrapar om man vinner. I denna bonusruta döljer sig en multiplikator som multiplicerar vinstbeloppet. Vanligast är att vinsten kan multipliceras med 1, 2 eller 10 i denna ruta.

Din insats multiplicerat med

På dessa lotter skrapar man inte fram ett färdigt vinstbelopp utan en summa som insatsen multipliceras med om man skrapar fram tre lika summor. Exempelvis om man köpt lotten för 10 kr och skrapar fram x 2 tre gånger betyder det att man vinner sin insats multiplicerat med två.

Denna variant är vanlig på lotter där man själv bestämmer hur mycket man vill betala. Microgamings lotter är exempel på sådana och dessa finns hos bland annat Betway.

Tre figurer, symboler eller bilder

Istället för belopp eller siffror döljer sig olika figurer, symboler eller bilder bakom skrapfältet på denna kategori av lotter. Dessa symboler är värda olika mycket och på lottens vinstplan kan man se vilket vinstvärde figuren motsvarar.

Vanligtvis måste man skrapa fram tre lika figurer eller bilder för att vinna. Men ibland räcker det med två.

Klicka och välj

Istället för att skrapa ett fast antal rutor går dessa lotter ut på att man får ett antal klick på sig att skrapa fram en vinst.

Som exempel kan vi ta Net Entertainments The Lost Pyramid där man ska leta efter guldblock i en pyramid. I pyramiden finns totalt 36 block och i 7 av dessa gömmer sig de gyllene blocken. Sju klick får man på sig att hitta dessa och hittar man två vinner man insatsen tillbaka. Ju fler block man hittar desto större blir vinsten.

Övriga lottvarianter

Egentligen är detta en ganska stor kategori eftersom det finns många specialvarianter av lotter ute på nätet som inte faller in under någon av kategorierna ovan. Så när du vill köpa en lott bör du läsa på innan du börjar spela för att ta reda på hur lotten fungerar. Det är också en bra idé att testa en demoversion av lotten innan man köper en för riktiga pengar. Då vet man hur det går till och får ut mesta möjliga nöje och spänning för pengarna.

Svenska Spel har tre lotter som bara säljs över nätet och dessa kvalar in under kategorin övrigt. De heter Tia Tre i Rad, Tia 17 eller mer och Tia mitt emellan. I Tia Tre i Rad ska man helt enkelt skrapa fram antingen tre ringar eller kryss i rad och det spelar ingen roll om det är horisontellt, vertikalt eller diagonalt. På Tia 17 eller mer vinner man istället om radens summa bildar 17 eller mer.